Jan and John Maggs Antiques

THE RESTORATION OF JABEZ NEWHALL’S TAVERN

CHAPTER 5 -- RE-SCULPTING THE OLD CAPE -- p. 1


THE EVIDENCE

As we have pointed out earlier, our house was a composite of several buildings. It was not difficult for us to determine that the back house was the earliest structure. Though it had been subdivided in many strange ways (early in the twentieth century the house was home to two families), the form of the original was clearly evident from its post-and-beam frame.

A massive, hand-hewn summer beam had once supported the ceiling joists of the larger side of the small, asymmetric cape. This primary structure had been rolled off of its stone foundation to make room for a more ostentatious center-chimney colonial.

    


The 1879 print clearly shows the small cape, without added second floor, with the more stylish colonial in front of it.


Next page