Jan and John Maggs Antiques

THE RESTORATION OF JABEZ NEWHALL’S TAVERN

CHAPTER 7 -- PREPARING FOR OUR FIRST WINTER -- p. 1


Once the structural parameters of our house had been addressed, it was time to begin creating living space on the inside. During the century and a half preceding our ownership most of the interior walls had either been removed or reworked. The exposed bones of the house gave us the unusual advantage of being able to see details of construction with unusual clarity. The obvious drawback was that we were denied evidence of most of the details of the original.


Recognizing that our interior finishing would be largely speculative, we decided to preserve the layout and sparseness of the front house, concentrating modern conveniences, bedrooms, kitchen, and laundry in the space created by the mid-19th century extensions of the earlier cape.

 

Our first task was to restore the wood-paneled walls which had once existed against each fireplace. As there was ample evidence to suggest that the rooms were completed individually over a span of years, we concluded that it was appropriate to apply different period treatments to each room.


Next page